www.lavandablu.nl

Raskenmerken Tonkanees en Burmees

Raskenmerken Tonkanees

Karakter
De tonkanees is een actieve alerte en aanhankelijke kat die ruimte nodig heeft. Hij is erg beweeglijk en nieuwsgierig en daarom wil hij graag zijn omgeving verkennen, ook al zou hij daarvoor over de schutting van een tuin moeten springen.

Daarom heeft hij bij voorkeur een afgezette tuin nodig. Ook is de tonkanees een zeer sociale en zachtaardige kat die niet graag alleen is.Beter is het dan ook om niet een tonkanees als enige kat te houden. Neem er twee of zorg voor gezelschap in de vorm van een andere kat. Let daarbij wel op het karakter van de andere kat, tonkanezen hebben wel een heel eigen identiteit.

 

Vacht

De vacht is kort en fijn van structuur en glanzend. Ligt vlak op het lichaam. De Tonkanees is een mooie mengeling van de siamese en burmese aftekening. Op een donkerder gekleurde ondergrond die veel lijkt op de kleur van de Burmees. De points gaan vloeiend over in de vachtkleur waardoor er minder contrast is dan bij de oorspronkelijke Siamese aftekening. Pas als de tonkanees 2 jaar oud is zal hij zijn definitieve vachtkleur hebben bereikt.


Kleuren
Natural Mink: middelbruin met donkerbruine points
Blue Mink: zacht blauwgrijs en middelblauwe tot leikleurige points
Champagne Mink (Chocolate): lichtbruin/ crèmekleurig lichaam met middelbruine/ chocolate points
Platinum Mink (Lilac):licht zilverkleurig met donker zilverkleurige points
Honey Mink (Cinnamon)  goud tot abrikooskleurig, roodbruine points

Tegenwoordig zijn er ook de diverse kleuren in tabby tekening. Zoals poes Giulia op de poezenpagina waarbij de tabby heel duidelijk zichtbaar is. Bij haar moeder Faye is de tabby tekening, behalve op haar koppie, minder zichtbaar.

Ter verduidelijking: De "mink" (tonkanees-aftekening) genoemd, katten hebben een intermediaire kleur. De "sepia" (burmese aftekening/solid) katten hebben de minst zichtbare points en het meest donkere vachtpatroon. De "pointkleurige" (siamese aftekening) katten hebben duidelijk afstekende points en het lichaam heeft het meest lichte vachtpatroon.   

 

Algemeen
Middelgrote, stevige kat, gewicht tussen de 2,5 en 5 kg.

Lichaam
Middelmatig groot, gespierd en vrij zwaar. Het achterlichaam ligt iets hoger dan de schouders.

Poten
De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten, waardoor het achterlijf iets hoger ligt. De poten zijn goed gespierd en de voetjes zijn ovaal.

Kop
Middelgrote kop, driehoekig gevormd. De snuit mag niet puntig of vierkant zijn. De oren zijn middelgroot, breed aan de basis en hebben afgeronde toppen. Ze volgen de belijning van het hoofd van voren gezien en vormen zo een driehoek met het totaal. De bovenlijn van de ogen is amandelvormig, de onderlijn is rond. Ze zijn schuin geplaatst en staan vrij ver uit elkaar. De kleuren van de ogen is afhankelijk van het vachtpatroon. Bij de mink Tonkanezen zijn die blauwgroen of zeegroen smaragd. Bij de sepia (solid) Tonkanezen zijn deze groengeel en bij de point tonkanezen  zijn ze blauw. Echter bij de solid en de point tonkanezen zijn de kleuren niet zo uitgesproken blauw of geel-groen zoals men deze bij de siamees of burmees tegenkomt.

Staart
De staart is middellang en breed aan de basis, in een matige punt uitlopend.